LIMBA ITALIANA SI DIALECTELE LIMBII ITALIENE

Va prezint mai jos traducerea din limba italiana a unui interviu cu Gian Luigi Beccaria, renumit profesor si istoric al limbii italiene. (Sursa: www.atlantelinguistico.it/dialetti/Intervista.html)

LIMBA SAU DIALECTE?

De multi ani exista in Italia o dezbatere aprinsa intre sustinatorii dialectelor italiene si cei ce sunt impotriva acestora. Trebuie spus inca de la inceput ca din punct de vedere lingvistic dialectele limbii italiene si limba italiana nationala se gasesc pe acelasi plan, avand aceeasi origine ”nobila”, si anume limba latina. Nu este adevarat ca dialectele reprezinta o alterare a limbii italiene. In schimb este adevarat ca limba italiana si dialectele au rol socio-lingvistic diferit: limba italiana este limba de comunicare pe teritoriul Republicii Italiene (dar si in Republica San Marino si in Cantonul Ticino din Elvetia); dialectele au o utilizare mai restransa, limitandu-se in orice caz la utilizarea familiara.

DE CE DIALECTUL TOSCAN A AVUT MAI MULT NOROC?

Pentru ca din motive culturale, istorice, economice etc., productia literara fabuloasa din secolul al XIV- lea (Il Trecento) cu Dante, Petrarca si Boccaccio, dezvoltata in Toscana, s-a raspandit in aproape intreaga Peninsula. Astfel autori care nu erau de origine toscana, precum napoletanul Sannazzaro sau emilianul Boiardo, au scris in dialect toscan.

LUCRURILE AR FI PUTUT EVOLUA DIFERIT?

Probabil ca da. Daca de exemplu Scoala poetica siliciana ar fi avut aceeasi soarta (sec. XII), astazi am fi vorbit o limba cu trasaturi siciliene. Dar este o simpla ipoteza la nivel de imaginatie!

INSEAMNA CA NU SE POATE VORBI DESPRE UN FENOMEN IMPUS?

Spre deosebire de ceea ce s-a petrecut in Franta sau in Anglia, limba italiana s-a raspandit fara sprijinul unui aparat de stat cel putin pana la unirea Italiei. In rest interventiile anterioare din partea a diferite state italiene aveau tendinta de a pune in practica decizii politice in domeniul administrativ fara a afecta in mod semnificativ populatia care era aproape complet analfabeta (aproximativ 80% in momentul formarii Statului Italian unit).

SE POATE SPUNE CA DIALECTELE VORBITE IN PIEMONTE, MARCHE, NAPOLI ETC. POT FI CONSIDERATE LIMBI?

Da si nu, din motivele deja mentionate. Trebuie totusi sa luam in considerare faptul ca sustinatorii acestei teorii au o reactie la o perioada de mare dispret fata de dialecte, dispret ce s-a manifestat chiar prin detestarea utilizarii termenului de „dialect”. De asemenea este semnificativ faptul ca in cadrul limbajului oficial al Uniunii Europene se vorbeste exclusiv de limbi minoritare, mai putin raspandite, regionale etc.

CARE ESTE ORIGINEA DIALECTELOR ITALIENE?

Datorita cuceririi romane, limba latina s-a raspandit in jumatate din Europa, si in special in bazinul Marii Mediterane, suprapunandu-se limbilor vorbite anterior de acele populatii. Din amestecul acestor elemente si din cele ce au rezultat ulterior in urma invaziilor barbare, au luat nastere diferitele dialecte ale limbii italiene. Teorii mai recente sustin ca originea tuturor dialectelor nu ar fi limba latina din perioada romanizarii ci latina vorbita inainte de Roma in timpul unei faze de latinizare ce a avut loc in regiunile in care popoarele latine si alte popoare italice ar fi trait inainte de a se stabili in zonele cunoscute din punct de vedere istoric. Se pare ca acest lucru este confirmat de marile regiuni dialectale actuale care coincid cu granitele vechilor culturi din Italia preistorica, lucru demonstrat de date lingvistice si arheologice.

TOATE DIALECTELE LIMBII ITALIENE AU CA ORIGINE LIMBA LATINA?

Nu. Exista dialecte ale limbii italiene care nu au ca origine limba latina, si ma refer in acest sens la dialectele germanice din anumite zone din jurul Monte Rosa (germanici) din 13 localitati din Verona si din 7 localitati din Vicenza (cimbri), din anumite localitati din Friuli (carintieni), din Tirolul de Sud, din Valle dei Mocheni (bavarezi) precum si dialectele slovene din Friuli Venezia Giulia, dialectele croate din Molise, dialectele grecanice din Salento si din extremitatea meridionala a Calabriei si cele albaneze raspandite in mare parte in zona de centru si de sud a Italiei si in Sicilia.

CARE SUNT GRUPURILE IN CARE SE IMPART DIALECTELE ITALIENE?

O prima mare clasificare, urmand linia La Spezia-Rimini, separa dialectele septentrionale de dialectele centru meridionale: primele apartin Romàniei Occidentale, iar cele centru meridionale Romàniei Orientale, cealalta mare dstinctie care se refera la Europa latinizata. In Italia septentrionala avem de la vest la est dialectele galo-romanice (dialectele occitane si francoprovensale), dialectele galo-italice (dialectul piemontez, lombard, ligur, emilian, romagnol), dialectele venete, ladine, friulane, toscane, dialectele centru-meridionale (dialectele din Umbria, Marche, Abruzzo, Molise, Puglia, Campania, Salento, Calabria, Sicilia) si dialectul sard.

Call Now Button